Moderna LED rasveta vredna vise od 100 miliona dinara

Zahvaljujući donaciji Republike Slovenije, preko Centra za međunarodnu saradnju i razvoj, od 846.000 evra odnosno više od 100.000.000 dinara za oblast energetske efikasnosti, u gradu Kraljevu je izvršena zamena LED rasvetom starih i dotrajalih živinih sijalica.

Ukupna vrednost Projekta je 320.000.000 dinara bez poreza na dodatu vrednost, a Vlada Republike Slovenije je bespovratno dala 30 odsto sredstava gradu Kraljevu.

Povodom zaključenja prve faze Projekta „Rekonstrukcija javne rasvete u gradu Kraljevu“, u okviru Zvanične razvojne pomoći Republike Slovenije u obliku donacije u cilju implementacije Projekta, naš grad su posetili predstavnici donatora i institucija uključenih u realizaciju projekta.

Pored zamenika direktora Centra za međunarodnu saradnju i razvoj Mojce Kopše, kao donatora u ime Republike Slovenije, gosti grada, sa svojim saradnicima, bili su i ministar privrede Slovenije Zdravko Počivalšek, predstavnici Ambasade Slovenije u Republici Srbiji, direktor kompanije „Lumenia“, koja proizvodi svetiljke – Tomaž Smrkolj, direktor „Elektromontaže“, koja je na čelu konzorcijuma koji je dobio posao u našem gradu – Zoran Stanković. Predstavnicima lokalnih samouprava zainteresovanih da se upoznaju sa ovim načinom veoma uspešne saradnje Projekat je predstavio direktor Javnog preduzeća za uređivanje građevinskog zemljišta „Kraljevo“ Aleksandar Nestorović.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je izrazio zadovoljstvo što je domaćin jednom ovakvom skupu. Kako je istakao, od 9.000 starih ekološki nebezbednih sijalica koje troše mnogo električne energije, koliko postoji na području grada Kraljeva, u toku prošle godine, zamenjeno je više od 4.000 svetiljki.

Zamene javne rasvete u gradu Kraljevu

Ministar privrede Republike Slovenije Zdravko Počivalšek je rekao da mu je velika čast i zadovoljstvo da prisustvuje promociji Projekta zamene javne rasvete u gradu Kraljevu, budući da je Slovenija deo tog projekta.

„Naročito sam ponosan jer su i politička i privredna saradnja na izuzetno visokom nivou i sve su bolje s godinama. Projekti slični ovom u Kraljevu podstiču dobru privrednu saradnju naše dve zemlje. Ponosan sam na to što sam kao ministar imao priliku da učestvujem u tri zajedničke sednice naših vlada – imamo dobre temelje za razvoj privredne saradnje. Mi ćemo kao država i dalje činiti sve da podržavamo takve projekte. U budućnosti moramo da radimo još više na razvoju saradnje. Želim svim učesnicima u projektu da budu uspešni i da nađemo mogućnosti za dalju saradnju“, poručio je slovenački ministar privrede.
Direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga Zvonko Tufegdžić je zahvalio državi Sloveniji koja je pomogla da se realizuje ovaj projekat koji, ne samo kroz donaciju, donosi dobit ovom regionu, a posebno gradu Kraljevu, već i dugoročno kroz smanjenje troškova i očuvanje ekološke sredine.

„Pokušaćemo da proširimo saradnju i na druge firme iz ovog regiona, ne samo kroz razmenu, koja raste svake godine, već i kroz zajedničko angažovanje i na projektima i na trećim tržištima i napravimo obostrani benefit. Napravićemo anketu firmi sa ovog područja koje žele da otvore, prodube saradnju sa firmama iz Slovenije, i takav upit proslediti i Ambasadi i bratskom gradu Mariboru, da zajednički osvojimo zajednička tržišta“, poručio je Tufegdžić.

Kompanija „Lumenia“, koja je dobavila opremu za zamenu rasvete u Kraljevu, bavi se proizvodnjom i prodajom LED rasvete i prisutna je u 23 zemlje i u ovom regionu Srbije. Otvorila je predstavništvo u Beogradu, koje će se baviti projketima poput ovog u našem gradu, a sledeći korak je, prema rečima direktora prodaje Boštjana Judeža, proizvodni pogon kako bi još bolje i lakše radili u regionu.
Direktor „Elektromontaže“ Zoran Stanković je istakao značaj toga što lokalna firma učestvuje u ovom projektu.

„Posebno je važno što smo promovisali benefite u smislu energetske efikasnosti i posebno u komercijalnom smislu. Projekat će se konačno pokazati isplativim kroz uštedu električne energije jer će se živine sijalice zameniti modernom rasvetom, a kroz grant slovenačke Vlade čitav projekat dobija novu dimenziju isplativosti“, istakao je Stanković.

Sastanku u Kraljevu su prisustvovali i predstvanici lokalnih samouprva zainteresovanih za projekat koji se realizuje u našem gradu i širenje saradnje sa Republikom Slovenijom i njenim kompanijama. Među gostima su, između ostalih, bili i predsednik opštine Plužine i predstavnici Čačka, Novog Pazara, Trstenika, Blaca, Svrljiga, Merošine.

Nakon sastanka, gosti i domaćini su obišli i jednu od lokacija na kojima je postavljena nova moderna LED rasveta – Boračko naselje.

Ostale vesti možete pročitati ovde.